• 064/890-55-50, 017/404-366
  • poljvetskolavranje@mts.rs
  • Браће Рибникар бб, 17500 Врање

Ученици средњих пољопривредних школа Јабланичог и Пчињског округа на пракси у Селенчи

У склопу активности на подпројекту “5+ за органску” који се реализује у оквиру пројекта “Подршка производњи органске хране у јужној Србији”, 14 ученика и четворо професора средњих пољопривредних школа из Врања, Лесковца и Сурдулице учествовало је у студијској посети Селенчи.

 

Право да учествују на овом путовању ученици су изборили након учешћа у низу предавања из области производње и прераде органских производа и показаног знања у квизовима из ове области одржаним у све три школе.

 

У оквиру петодневног боравка у Селенчи учесници путовања посетили су фабрику органске хране “Здраво органиц”, њихове воћњаке и складишне капацитете , упознали се са специфичностима њихове производње, технолошим процесима које примењују, складиштењем органских и конвенционалних производа као и са радом УЛО комора у којима се производи чувају на најсавременији начин.

 

Студијско путовање подразумевало је и посете општимана Чуруг и Бач. У Чуругу ученици су посетили сточарску фарму са више од хиљаду грла стоке где се између осталог производи органско млеко за бренд “Белло”. Ово је једина фарма у Србији где се производи ова врста млека а ученицима су представљене специфичности објеката у којима се чувају краве и остале животиње које се гаје у органском статусу.

 

У Бачу су ученици пољопривредних школа заједно са својим колегама из пољопривредне школе из овог места имали прилику да чују предавање професорке Бранке Лазић о органском повртарству уз посету школској економији где су размењена искуства ученика и професора из Јабланичког и Пчињског округа и општине Бач.

 

Сви учесници студијског путовања нагласии су да ће стечено знање са овог студијског путовања представљати велико искуство у будућем бављењу органском производњом а за поједине ученике избор након завршетка школовања.

 

Пројекат ,,Подршка производњи органске хране у јужној Србији” финансира Аустријска развојна агенција АДА а спроводи Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа.