• 064/890-55-50, 017/404-366
  • poljvetskolavranje@mts.rs
  • Браће Рибникар бб, 17500 Врање

Студијска посета за ученике средњих пољопривредних школа

Polj

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа организовао је студијску посету пољопривредним газдинствима у околини Беча која се баве производњом органске хране за најуспешније ученике средњих пољопривредних школа из Јабланичког и Пчињског округа. На студијском путовању нашло се 18 ученика који су били у пратњи 4 професора. Учесници студијског путовања су најбољи ђаци Средње пољопривредне школе из Лесковца; Средње пољопривредно-ветеринарске школе „Стеван Синђелић“ из Врања и Средње пољопривредно шумарске школе „Јосиф Панчић“ из Сурдулице. Селекцију ученика за ово путовање извршили су представници Центра за развој заједно са професорима пољопривредних школа а на основу знања ученика из области органске пољопривредне производње показаног у презентованим семинарским радовима, а касније и у квизу знања о органској производњи.

Током четири дана трајања студијске посете учесници су посетили шест био (органских) фарми, лоцираних у ближој околини Беча, које се баве производњом различитих врста органских производа; „Оцхселнхерз“ у Гензерндорфу (узгајање поврћа), „Адамах“ у Глинцендорфу (узгајање и продаја поврћа), „Уллманн“ у Оберкреузстеттен (узгој говеда у систему крава-теле), „Вогхт“ у Оберсдорфу (узгој оваца и органског поврћа), „Регнер“ у Оберсдорфу (производња млека и сира) и „Грунер Баум“ (производња житарица и лековитог биља).

Учесници студијске посете су се, на лицу места, упознали са функционисањем органских фарми, искуствима које имају фармери у Аустрији као и предностима производње и пласмана органских производа. Посебан значај посета овим газдинствима је у чињеници да су власници углавном млађи људи који су по својим годинама блиски ученицима средњих школа. Својим презентацијама уз дегустацију производа власници газдинстава непосредно су учесницима студијског путовања пружили потврду да је бављење органском производњом стабилан и профитабилан посао.

Захваљујући осмишљеном програму ученици пољопривредних школа могли су и да, у производним погонима домаћина, презентују своје вештине у производњи сира и предмета од вуне.

Студијска посета спроведена је циљу подстрека младим људима из Јабланичког и Пчињског округа да се укључе у органску производњу и да у овој врсти производње препознају могућност за будуће професионално опредељење.

Студијска посета организована је као акативност у оквиру пројекта „Подршка производњи органске хране у јужној Србији“, који финансира Аустријска агенција за развој (АДА).